Za polnjenje 1 baterije

Za polnjenje akumulatorske baterije ali baterijskega paketa je potreben tudi ustrezen polnilnik za baterijo (razen če ima baterija vgrajena vrata za polnjenje ali se polni prek uporabljene elektronske naprave). Da bi ugotovili, kateri polnilnik je idealen za vas, morate upoštevati naslednja vprašanja:

 • Za kakšno napetost (V) baterije iščete polnilec? 
 • Koliko baterij želite polniti?
 • Katera jakost toka (A) je primerna za vas in kako hitro se bo polnil?
 • Kakšno velikost baterije želite namestiti? 18650? 21700? AA?

Ko imate odgovore na ta vprašanja, je iskanje pravega polnilnika prava mala malica!  Razporedite izdelke po priljubljenosti, ceni ali imenu, uporabite filtre in si oglejte le izdelke, ki so pravi za vas. Če se še vedno ne morete odločiti, se obrnite na enega od naših strokovnjakov na spodnjih kontaktnih podatkih službe za pomoč strankam in pomagali vam bodo pri pravi izbiri.

Če se odločite za nakup polnilnika, se boste ob pogledu na ponudbo kmalu začeli spraševati "ALI KAJ?", saj je na voljo veliko različnih polnilnikov in ni jasno, kateri je idealen za vas. Zbrali smo nekaj najpomembnejših vprašanj, ki si jih morate zastaviti, da boste prepričani, da ste kupili polnilnik, ki ga RESNIČNO potrebujete:

 • Za katero baterijo potrebujete polnilec? Katero baterijo potrebujemo? Ali za oba? Ker potem velja biti pozoren na to, da so nekateri polnilniki namenjeni samo eni, drugi drugi drugi, nekateri pa lahko polnijo vse vrste baterij, celo hkrati. In če iščete polnilec za 1,5-voltno baterijo, kupite takega, ki je zagotovo primeren za to baterijo, saj standardni 3,7-voltni Li-ion polnilec ne bo deloval. 
 • Koliko baterij želite polniti? 1,2, 4 ali več? Ne kupujte polnilnika, ki sprejme 8 baterij, če nikoli ne boste uporabljali več kot 2.
 • Ali uporabljamo zaščitene ali nezaščitene baterije? Zaščiteno baterijo lahko polnite s praktično katerim koli kakovostnim polnilnikom, saj je v najslabšem primeru - če ta srhljiv polnilnik baterijo preveč napolni in baterija zagore - poškodovana le baterija, stanovanje ne bo zgorelo, ker zaščita baterije rešuje problem, vendar zakaj je to nevarna igra. In pri nezaščitenih baterijah je to še posebej tvegano, če niste seznanjeni z zadevo, zato je kombinacija nekvalitetnega polnilnika + nezaščitene baterije + amaterskega uporabnika precej nevarna.
 • Ali želimo, da naše baterije zdržijo na stotine polnjenj, ali je to vseeno? Če želite polnilnik, ki je nežen do vaših baterij, potem kupite takega, ki na primer litij-ionskih baterij ne polni nad 4,2 V in postopoma povečuje polnilni tok. 
 • Ali imamo čas, da med polnjenjem sedimo poleg polnilnika, ali želimo, da se po končanem polnjenju sam izprazni? Če niste dovolj spretni, ne kupujte slabega polnilnika, saj lahko, če niste previdni, zažgete hišo. Kupite polnilnik, ki opravi delo namesto vas, vi samo vstavite baterijo in on naredi vse drugo namesto vas. 
 • Ali je pomembno, da se polni zelo hitro, ali imate čas? Polnilni tok 0,5 A bo baterije prej ali slej napolnil, 2-3 A jih bo prav tako napolnil, vendar je razlika med njima 5-6 ur.
 • Ali želimo baterijo uporabljati kot banko napajanja in z njo na primer polniti telefon? Praktična rešitev je, da imate polnilnik, ki se lahko polni navzven, v katerega je priključen telefon ali drug pripomoček micro-usb, tako da ga lahko polnite, kadar koli želite.
 • Ali želimo spremljati stanje polnjenja na zaslonu LCD? Ali želimo vedeti, koliko energije je bilo do zdaj napolnjene, kakšna je trenutna napetost baterije, kako dolgo se baterija polni in s kakšno hitrostjo polnjenja? Ali pa je dovolj, če naprava samo pokaže, da je baterija pripravljena ali da se še vedno polni? Ponujamo vam obe različici, zato izberite tisto, ki vam najbolj ustreza.
 • Ali zadostuje kabel USB ali potrebujete stenski ali avtomobilski polnilnik? Na voljo so različni polnilniki v različnih pakiranjih, najlažji je kabel USB, ki ga priključite na računalnik in od tam črpa energijo. Če pa je svetilka ena, lahko dobite polnilnik, ki se priključi neposredno na stenski polnilnik.
  Želite profesionalni polnilnik, ki za polovico nižjo ceno počne vse, kar počnejo veliki polnilniki? Vas skrbi, da bi se baterije segrele ali da bi prišlo do kratkega stika?  Potrebujete polnilec, ki lahko baterijo ne le polni, temveč tudi izprazni, jo preizkusi in celo izmeri notranji upor?  
 • Baterija CR2 je premajhna (15*27 mm) za večino polnilnikov, zato je za takšno baterijo potreben poseben polnilnik, najpogostejša baterija 21700 pa ne bo ustrezala vsem polnilnikom, zlasti ne zaščiteni različici s 75 mm, zato velja pred nakupom preveriti, ali bo baterija ustrezala.

Če imate odgovore na vsa zgornja vprašanja, se odpravite na spletno mesto sportlampa in brez težav boste izbrali polnilnik, ki je pravi za vas. Če ne, se obrnite na nas in pomagali vam bomo pri izbiri.