Baterije

Akumulatorske baterije so zdaj v vseh brezžičnih elektronskih napravah, vendar je to, katera je prava za vas, odvisno od številnih stvari, zato vedno preverite opis izdelka, ki ga uporabljate, in si oglejte te parametre:

 • napetost (1,2 1,5, 3,0, 3,2, 3,7 V)
 • velikost: (CR2/15270, CR123/16340, AAA/10440, AA/14500, 18650, 26650, 21700, 26800 itd.)
 • kakšna je oblika (ploščata ali s pozitivnim polom na dnu)
 • kakšen je tok praznjenja: (A)
 • kakšno zmogljivost (mAh) baterije priporoča proizvajalec.

Pomagamo vam izbrati najboljšo baterijo za vas! Razvrstite izdelke po priljubljenosti, ceni ali imenu in uporabite filtre, da si ogledate le izdelke, ki so pravi za vas. Če se še vedno ne morete odločiti, se obrnite na enega od naših strokovnjakov na navedenih kontaktnih podatkih službe za pomoč strankam in pomagali vam bodo pri pravilni izbiri.

Pri izbiri baterije je treba upoštevati nekaj zelo pomembnih vidikov, saj v nasprotnem primeru naprava, v katero jo vstavite, ne bo delovala ali pa bo pregorela, zato je dobro, da pred nakupom preverite, na kaj morate biti pozorni pri izbiri prave baterije, da ne boste zgrešili!

Eden od najpomembnejših vidikov je velikost, zato izberite velikost baterije, ki jo proizvajalec priporoča za vašo napravo, saj če kupite manjšo ali večjo, se ne bo prilegala, ne bo dosegla priključkov ali pa bo grmela, zato če na primer piše velikost 18650, kupite takšno, ki ni manjša ali večja. Na kaj še morate biti pozorni, da izberete pravo baterijo???

Razvrstitev po velikosti

Najpogostejša velikost litij-ionskih celic je 18650, vendar sta pogosti tudi 14500 in 26650, 10440, 16340, 18350, 18500, 32650, v zadnjem času pa se vse pogosteje uporabljata tudi 20700 in zlasti 21700. V praksi te številke predstavljajo velikost baterije, na primer, če pogledamo 18650, prva dva znaka označujeta premer celice, v našem primeru 18 mm, druga dva znaka pa dolžino celice, ki je 65 mm. Da bi bilo življenje nekoliko bolj zapleteno, se lahko nekatere baterije razlikujejo po velikosti za nekaj mm, tako da čeprav je 18650, je lahko še vedno široka 18,5 mm in dolga do 70 mm, zlasti če je zaščitena (več o tem, kaj to pomeni, v nadaljevanju), zato se velja pred naročilom prepričati, da veste, katera baterija bo ustrezala napravi, ki jo želite uporabljati.

Razvrstitev po napetosti

 • Baterije na osnovi niklja, ki imajo nazivno napetost 1,2 V, kar v praksi pomeni, da delujejo med 0,8 in 1,4 V.
 • baterije na osnovi litija, vendar z delovno napetostjo 1,5 V; te so bile ustvarjene, da bi nadomestile prejšnjo skupino, ki deluje med 1 in 1,8 V
 • litij-ionske pri napetosti 3,0 V (običajno velikosti CR2 in CR123)
 • baterije LifePO4 z napetostjo 3,2 V
 • litij-ionske baterije z napetostjo 3,6 V (med 2,8 in 4,2 V)

Te baterije niso medsebojno zamenljive, zato ne vstavljajte baterije z napetostjo 3,6 V v napravo, ki pričakuje baterijo z napetostjo 1,2 V, sicer boste imeli na koncu neprijetno zmešnjavo. Baterija z napetostjo 1,5 V bo preprosto uničila standardni polnilnik z napetostjo 1,2 V. Lahko pa vstavite 3,0-voltno baterijo v polnilnik, ki je priključen na 3,2 V, vendar ni razloga za večjo razliko.

Razvrščanje v skupine glede na material

Trenutno sta na trgu dve glavni vrsti baterij, na osnovi niklja (1,2 V) in litija. (3,7V)

Li-ion

Litij-ionske baterije so trenutno najpogostejše (večinoma jih prodajamo), in sicer iz več razlogov:

 • litijeve baterije so veliko lažje in vzdržljivejše od baterij na osnovi niklja
  nimajo spominskega učinka
 • So lažje in cenejše od običajnih baterij
 • Tudi izpraznjena celica lahko zagotavlja vsaj 2,8 V v primerjavi z baterijami NiCd ali NiMH z 1-1,25 V, čeprav ni priporočljivo iti pod 3 V, saj to ogrozi življenjsko dobo baterije, poleg tega jih ne morejo oživiti vsi polnilci
 • Vendar: nezaščitene so občutljivejše, lahko jih preveč napolnimo, kar lahko uniči baterijo, zaprta baterija pa je lahko nevarna, zato kupite le kakovostno baterijo in polnilec iz zanesljivega vira

Zaščita
Li-ionske baterije lahko razdelimo v dve veliki kategoriji: zaščitene in nezaščitene. Zaščitene baterije imajo na dnu ali vrhu majhen tokokrog, ki služi v varnostne namene in v primeru prevelikega polnjenja, prevelikega praznjenja ali kratkega stika odklopi baterijsko celico s priključkov. V skladu s tem nezaščiteni akumulatorji zahtevajo več oskrbe, vendar so cenejši od svojih zaščitenih kolegov. Zaščita je na baterijah označena s ploščico.
Pomembno je, da so zaščitene baterije daljše, na primer zaščitene baterije 18650 so lahko dolge do 70 mm namesto 65 mm.

Tok praznjenja
Poznamo tipe baterij z visokim in nizkim tokom praznjenja, pri čemer številka označuje, koliko toka lahko v danem trenutku odvzamemo iz baterije. To je pomembno, ker za številne naprave ni pomembno, npr. električne cigarete imajo raje baterije z visokim odtokom, za številne druge naprave pa je pomemben tudi tok praznjenja.

Največji in trajni tok praznjenja
Pri baterijah razlikujemo med zgornjima številkama, saj medtem ko prvo baterija lahko vzdržuje do konca svoje zmogljivosti, lahko drugo vzdržuje le 1-2 sekundi, zato velja biti pozoren na to, kaj piše na bateriji in kaj se oglašuje.