1,5V Li-Ion baterije

1,5V baterije se po kemiji ne razlikujejo od tradicionalnih Li-ion baterij, gre za enake 3,6V baterije, razlika je v tem, da je vstavljen poseben regulator napetosti, ki najprej spremlja stanje baterije in tako preprečuje prenapolnjenost in prekomerno potopitev, poleg tega pretvori napetost akumulatorja na 1,5 volta.

Pri izbiri baterije je treba upoštevati nekaj zelo pomembnih vidikov, sicer naprava, v katero vstavite baterijo, ne bo delovala ali pa bo celo pregorela, zato ne škodi, če preberete, na kaj morate biti pozorni da se pri izbiri prave baterije pred nakupom ne dotikate!

Eden najpomembnejših vidikov je velikost, torej izbrati baterijo velikosti, ki jo proizvajalec priporoča za dano napravo, saj če kupite manjšo ali večjo, ne bo ustrezala, ne bo dosegla polov. ali bo ropotalo, tako da če piše, če npr rabiš 18650, potem kupi enega, ne manjšega ne večjega. Na kaj moramo biti še pozorni, da izberemo pravi akumulator???

Združevanje po velikosti

Med litij-ionskimi celicami se lahko najpogosteje uporablja baterija 14500 in 26650, na voljo pa so tudi baterije 10440, 16340, 18350, 18500, 32650, v zadnjem času pa predvsem 20700 21700, se začenjajo širiti (razširjenost slednjega močno podpira dejstvo, da ima veliko električnih koles baterijo te velikosti, še več, tudi baterije avtomobilov Tesla so sestavljene iz baterij te velikosti, seveda ne malo) . V praksi te številke pokrivajo velikost baterije, če na primer pogledamo 18650, prva dva znaka označujeta premer celice, v našem primeru 18 mm, druga dva znaka pa dolžino celice. , kar je 65 mm. Da življenje ni tako enostavno, se lahko velikost nekaterih baterij razlikuje za nekaj mm od te, tako da so lahko tudi če so 18650 še vedno široke 18,5 mm in dolge celo 70 mm, sploh če so zaščitene (več o tem kasnejša beseda, kaj pomeni), zato je pred naročilom vredno pojasniti, katera baterija ustreza kateri napravi, ki jo želite uporabljati.

Združevanje glede na napetost

Baterije na osnovi niklja imajo nazivno napetost 1,2 V, kar v praksi pomeni, da delujejo med 0,8-1,4 V.
Baterije na osnovi litija, vendar z delovno napetostjo 1,5 V, so bile ustvarjene za zamenjavo prejšnje skupine, delujejo med 1-1,8 V
Litij-ionski z napetostjo 3,0 V (običajno v velikostih CR2 in CR123)
LifePO4 baterije z napetostjo 3,2 V
Li-ion z napetostjo 3,6 V (med 2,8 in 4,2 V)

Niso zamenljivi, zato ne dajajte 3,6 V baterije v napravo, ki pričakuje napravo 1,2 V, ker se bo slabo končalo. 1,5 V baterije zlahka uničijo običajni 1,2 V polnilec. Lahko pa na primer 3,0 V baterijo daš v polnilec, ki je označen za 3,2 V, pa večja razlika ni več razlog.

Združevanje po materialu

Trenutno sta na trgu dve glavni vrsti baterij, na osnovi niklja (1,2 V) in na osnovi litija. (3,7 V)

Li-ion

Trenutno so najpogostejše litij-ionske baterije (te tudi večinoma prodajamo), iz več razlogov:

baterije iz litija so veliko lažje in vzdržljivejše od baterij na osnovi niklja
Brez spominskega učinka
Počasi izgublja naboj
Tudi izpraznjena celica lahko napaja vsaj 2,8 V v primerjavi z 1-1,25 V NiCd ali NiMH baterijami, čeprav je ni dobro spuščati pod 3 V, ker je to na račun življenjske dobe, pravzaprav niso vsi polnilci jim lahko vdihne življenje
Po drugi strani pa: nezaščiteni modeli so bolj občutljivi, lahko jih prenapolnimo, kar uniči baterijo, kratek stik baterije pa je lahko nevaren, zato se splača kupiti le kakovostno baterijo in polnilec na zanesljivem mestu.